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M EMORANDUM

To: Director, Department of Agriculture
Acting Director, Department of Corrections,
Acting Director, Department of Parks and Recreation
Director, Department of Youth Affairs
Director, Guam Customs and Quarantine Agency
Fire Chiei Guam Fire Department
Executive Manager, Guam International Airport Authority
Chief of Police, Guam Police Department
Attorney General, Office of Attorney General of Guam
General Manager, Port Authority of Guam
Chief Justice, Unified Judiciary of Guam

From: Director, Department of Administration

Subject: Guam Peace Officers Standards and Training Commission
RE: Reading and Writing Proficiency Requirements

Thienas van Ha/h Adai! With the enactment of Public Law 32-232, the Guam Peace Officers Standards
and Training (P.O.S.T.) Commission adopted their Administrative Rules and Regulations which
establishes the pre-employment requirements for applicants, specifically the law established §3004 (fl
Reading and Writing Proficiency requirements. The requirement stated the following:

‘‘All applicants flUES! proi’ide pi’ooj 0/ .cati.sjacton!v passing nEZ exam oi COl1I1SC evidencing

pro/iciencv in readmg (lilt! itnting in English adnunistered by an nistilithon recognized or
sanctioned by the P. OS. T. ConiniLvsion.

We understood §3004 (f) to be vague and requested guidance from the P.O.S.T. Commission. On April
15, 2016, we wrote to the P.O.S.T. Commission explaining that we conduct recruitment related services
to peace officer department and agencies, such as your department, and in order to adhere to the various
laws pertaining to peace officers we requested clarification on the following questions:

1. Is proof of reading and writing proficiency required at the entry level peace officer position (e.g.
Trainee) or is it required at the next higher level, which is Officer I position?

2. At what stage of the applicant process must the proficiency level be provided?
3. What form of proof is acceptable (e.g. college level English course or English Placement Test),

and if there is a fee, who pays for it?
4. Will the P.O.S.T. Commission provide a list of institutions which are recognized and sanctioned
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by the Commission?

In late September, the P.O.S.T. Commission provided responses to our questions for review and
dissemination. Please see attached the P.O.S.T. Commission’s memorandum dated September 21, 2016
for your reference. Based on the P.O.S.T. Commission’s response, the Department of Administration will
implement the P.O.S.T.’s Reading and Writing Proficiency requirement as follows:

Jilt official transcript from an accredited college or tinii’e,’sitv (i.e. Unhercirs’ of Gtunn or Guam
Conmnoutv College,) that reflects’ passing grades Jar the required courses or the passing results
0/ IJ1 English Reading or TVritmg Placement Jest adnunistered hi’ an accredited college or
imni’ercirv1ll associated,/L’es are the responsthilitv of the app/kant taking the required coin:s’es
or placenwizt tests.

The abovementioned passage from the P.0.5.1. Commission will be included in all job announcements
for entry’ level peace officer positions and that proof of meeting the requirement is required upon
submission ofjob applications; applicants that do not have proof attached will not be accepted.

Should you have any questions regarding this memorandum, please contact the Human Resources
Division at 475—1 174. DJiigkolo na .4gradesimiento!

CHRISTINE W. BALETO

Attached
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Ms. Christine ‘N. Baleto, Director

Department of Administration

P.O. Box 884

Hagatna, Guam 96932

Buenas yan Hafa Adai Ms. Baleto,

My name is Dennis Santo Tomas and I am the ExecUtiVe Director for the Guam P.O.S.T. (Peace

Officer Standards & Training) Commission. I would like to first apologize for the delay in

responding to your April 15, 2016 letter regarding the P.O.S.T. English Reading & Writing

Proficiency Requirements.

After reviewing your questions regarding the Guam P.O.S.T. Commission English Reading and

Writing Proficiency Requirements, the following responses are provided for your review and

dissemination:

1. Is proof of reading and writing proficiency required at the entry level peace officer position

(e.g. Trainee) or is it required at the next higher level which is Officer I position?

- Guam Public Law 32-232, §3004 Pre-Employment Requirements, paragraph (f) states

“Reading and Writing Proficiency. All applicants must provide proof of satisfactorily

passing an exam or course evidencing proficiency in reading and writing in English

administered by an institution recognized or sanctioned by the POST. Commission.

Based on this verbiage, proof of reading and writing proficiency is required at the entry

level peace officer position level.”

2. At what state of the applicant process must the proficiency level be provided?

The response would be the same as question 1, that is, proof of reading and writing

proficiency is required at the entry level peace officer position level.
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3. What form of proof is acceptable (e.g. college level English course or English Placement
Test) and if there is a fee, who pays for it?

- An official transcript from an accredited college or university (i.e. University of Guam or
Guam Community College) that reflects passing grades for the required courses or the
passing results of an English Reading or Writing Placement Test administered by an
accredited college or unversi:y. All associated lees are the responsibility of the
applicant taking the required courses or placement tests.

4. Will the P.O.S.T. Commission provide a list of institutions which are recognized and
sanctioned by the Commission?

- University of Guam, Guam Community College or any accredited college or university.

Should you have any further questions regarding this letter, I can be reached at 735.5638 or by e
nail at dernis5antotorrasøu;Jm:c.riu. Thank you again for your patience and I look forward to
meeting you in person when the opportunity presents itself.

Respectfully,

:%
i. SANTO TOMAS

utive tor, Guam POST. Commission


